Monday, September 27, 2010

Novel ke 6 : Projek Gajah Hijau Saya....huhu

Mayat itu diheret tanpa belas kasihan. Lagipun perempuan itu sudah mati maka tentunya dia pasti tidak akan merasa sakit lagi. Dia berhenti mengheret apabila terasa penat. Hembusan nafasnya terasa deras dan keras. Malam masih lagi muda dan seluruh kawasan padang menuju ke tasik itu disimbahi cahaya. Tiada satu pun makhluk yang kelihatan kecuali dia dan mayat yang menyusahkan dirinya itu.
Keretanya diparkirkan agak jauh kerana dia tidak mahu pihak polis menjejaki kesan tayar keretanya. Perjalanannya masih jauh lagi. Dendamnya masih belum selesai. Dan dia tidak mahu ditangkap sebelum misinya berjaya ditamatkan. Mayat itu disepak sekali lagi. Sekadar melepaskan geram. Mayat Nora tidak bergerak. Perempuan itu sudah mati diracuni. Padan dengan muka dia.
Dia pasti ramai yang akan menangisi kematian Nora. Seminggu lagi perempuan itu akan melangsungkan perkahwinan. Petang tadi juga bukan main seronok Nora apabila baju nikahnya siap dijahit labuci yang berkilauan. Ah, akan berkilauan juga airmata yang menitis saat kematian Nora diketahui ramai. Tragedi bakal pengantin!
Dia ketawa dan mayat itu digulingkan ke dalam tasik. Semoga kau tenang di sana Nora. Bersama ikan-ikan dan rumpai-rumpai laut. Giliran kau untuk belajar makna terseksa. Giliran engkau kenal makna derita. Setelah memastikan mayat Nora yang sudah diikat kakinya dengan batu tenggelam, dia memadamkan jejak tapak kasutnya.
Pulang ke rumah nanti, pakaiannya akan dibakar dan kereta yang dipandunya itu akan ditinggalkan saja. Kereta curi. Bukan dia yang akan merasa kerugian. Malah kematian Nora membuatkan dia merasa bahawa dia adalah manusia yang sangat-sangat beruntung. Satu sudah ditamatkan riwayatnya. Tinggal beberapa orang saja lagi yang masih menghela sisa saki baki nafas yang ada.
Di benak fikirannya dia terpandang wajah mereka semua. Yang tersenyum mesra kerana dahulu dunia berada di bawah tapak kaki mereka. Dia mengidamkan saat-saat di mana mereka mula menyedari, ajal mendatangi mereka tanpa sempat mereka melafazkan maaf pada TUHAN. Kematian mereka adalah umpama musim panas yang nyaman. Tatkala bunga-bunga kembang ceria tidak mengizinkan seraut wajah duka.

3 comments:

Maryam Kamal said...

kak lynnnnn..
nanti ada pulak kes jenayah yang menggunakan Projek Gajah Hijau kak lynn ni sbg panduan.

isk... nauzubillah!
menyusahkan polis jek..
huhu

:D

Lynn Dayana said...

Haha...kalau mcm tu..haramkan CSI, Criminal Minds, Bones....and segala2nya.....haha. Baru adil.
Gerak khas pun x blh tgk! Hehe

Maryam Kamal said...

CSi, Criminal Mind, Bones, Numb3ers segala tu... international. I mean, cara pembunuhan dia sgt bijaksana, plus Malaysian yang buat jenayah ni tak tgk sgt cerita2 mcm ni..

lainlah novel Lynn Dayana yg femes amos tu! haha

*ini adalah statement membodek! :D*