Sunday, August 7, 2011

Cerita Ramadhan kali ini..

Salam,

Ya. Saya tahu. Blog saya ini jarang dikemaskini. Saya sibuk? Saya buat2 sibuk? hehe... Secara jujurnya saya sedang sibuk memujuk diri. Mahu menyiapkan Cinta Perisa Dia yang kini di ms 320. Harap2 akhir Ramadhan, cpd siap dan saya boleh menarik nafas lega. Kawan menaip saya sekarang adalah Hezzy yang khabarnya di ms 405, Dhiya di ms 123. Hehe...hari2 macam wajib bagi laporan, muka surat berjalan atau tidak. Saya ada masanya menjadi kura-kura saja. Ada masanya pula saya menjadi kura-kura yang naik roller skate, laju menggila. Semoga ada rezeki CPD diterbitkan hujung tahun atau awal tahun depan. InsyaALLAH.

Ramadhan ni bila duduk seorang, saya malas mahu memasak tapi bila berkunjung ke pasar ramadhan pulak...bila nampak cantik tapi rasa tidak sesedap rupa, saya kecewa. Lagi pun sekarang ni minimum beli lauk RM2. Haihhh....saya bukan kedekut. Masalahnya bila beli RM2, alamatnya tak habis makan. Mahu dicampurkan saja nasi dengan lauk, waktu buka lama lagi...nanti jadi kembang semangkuk.

Alternatifnya? Masak sendiri. Puas hati. Lagi pun saya bukan jenis suka sangat makan kuih. Tidak boleh minum ais yang warna warni di pasar ramadhan tu. Jadi? Eloklah masak sendiri bukan. Tak sedap pun, sendiri yang makan. Buka minum teh panas. Kalau tak, minum air suam. Dah. Cukuplah. Lepas tu makan buah. Lagi pun doktor suruh diet...uwaaa. Tak tahu dah nak diet macam mana lagi. Makan tak adalah banyak mana tapi metabolisme dah kecut! Hehe...

Saya rindu asam pedas melaka. Saya rindu masakan emak. Tapi puasa di tambah dengan dialisis...tak berdaya saya nak drive jauh-jauh. Tunggu raya saja. Mak kata, rambutan sebelah rumah merah2....uwaaaa, tapi dengan cool saya bagitahu mak, tak apa raya nanti ada rezeki, boleh makan. dalam hati, melompat rasa nak balik!

Weekend semalam juga kakak saya balik rumah emak. Membaca SMS list makanan mereka berbuka, saya beristighfar... Dalam hati? bencinya aku..hehehe tapi bila fikir balik, baguslah tak balik. Nanti balik, sure saya minum banyak... nanti nak menunggu dialisis...sengsara. Tak apa. Raya cuti seminggu. Minta2 saya sihat hendaknya.

Minggu ini juga saya menunggu keputusan white blood cell test yang dibuat di Singapura. Kalau okay, mungkin rezeki untuk transplant ada. Kalau x okay, saya pasti menangis...pasti. Tapi kena redhalah kan. Dah tak ada rezeki. Doa yang baik-baik saja walaupun pagi tadi selepas solat Subuh ketika menutup doa, saya rasa malu.... saya katakan...Ya ALLAH, ampunkan aku kerana meminta terlalu banyak padaMU. Ya, terasa malu...

Selamat Meneruskan Ramadhan...semoga mendapat rahmatNYA. Amin

2 comments:

.: iEyLa :. said...

pray the best for u sis..
moga tabah hadapi ujian dari-NYA..

Maryam Kamal said...

pray all the best for you :)
ALLAH takkan menzalimi hambaNya.

no matter how cliche the sentences are, but those are the facts that u have to accept! :)

btw, jeles dengan kekuatan k.lynn utk diet di bulan puasa mcm nih =.-'