Tuesday, October 28, 2008

I hate....

Bila Bali saya fikirkan sebagai an escape.... rupa2nya tidak. Dan bila saya kata, what more colud happen to me... hehe... banyak rupanya yang boleh berlaku lagi. Dugaan datang dan datang dan datang lagi.
Kes 1 :
Bila nak check in di kaunter Air asia... alamak passport saya tak cukup 6 bulan sebelum tarikh tamat. Emmm.... " Sorry kak, tak boleh ke Bali kalau macam ni." Saya dah mula panik. Kemudiannya diberitahu... kena bayar denda. Berapa? USD 100. Alamak, RM370 tu... sama dgn nilai nak renewed pasport baru. Saya anggukkan aje kepala wlu tanpa rela.
Kes 2:
Bila sampai Bali, saya tak tahu mana arah nak dituju. Kata manager Airasia M'sia, sampai sana ada staf akan iring ke kaunter. Hampeh...mana ada. Panik lagi bila saya diarahkan ke pejabat Imegresen. Kena tahan! Huhu... Saya mendapat ceramah percuma. " Berani ibu datang ke sini tanpa pasport yang betul. Kalau saya hantar balik bagaimana?" Saya dengan debar tapi remain cool... " Orang kat sana kata saya perlu bayar denda. Mereka yang bagi saya datang." Pegawai tu sambung lagi, " Besar dendanya ibu." Saya selamba lagi menjawab, " Saya diberitahu USD 100." Dia menjawab, " Siapa bilang USD 100? Lebih!" Alamak, dalam hati saya.... ini sudah lebih.
Huh... rupa2nya bukan denda yang saya bayar tapi.... Saya hidup2 ditipu.
Kes 3:
Lepas disoalsiasat dan bayar 'denda' saya mula mencari teksi. Rupiah 80,000. Dalam hati, mahal. Tapi sbb tak tahu, amik ajelah. Bila kuar dari airport tu, sy dgn kwn terpinga2 mencari teksi pulak. Tanya pd orang, selamba aje mat indon tu jawab, " Ini bukan taxi saya." Sy yg permah bertanya, " Teksi yg mana satu ya?" Dia menjawab, " Mana saya tau!" Aduh! Rasa nak sepak aje! Angin........
Kes 4:
Kami pergi ke hotel Adhi Jaya di Kuta. Sampai sana, telefonlah kawan yg dah awal ke sana. Hampeh... rupa2nya dia di Grand Hyatt di Nusa Dua. Uwa...jam dah kul 11 mlm. Badan dah letih. Amik another teksi... Ruppiah 150,000. Haus mengira.
Kes 5:
Game tahun ni, kami tak menang satu award pun. Malam yang penuh kesedihan....
Kes 6:
Bali sangat2 panas... balik dr sana, mak kata, " Gelapnya!" Uwa....
Kes 7:
Nak balik... flight tunda 3 kali. Dr 3.30 ke 5.30 then ke 7.30.... uwa......penat! penat!


Kesimpulannya: I hate Bali.....

2 comments:

laila kamilia said...

janganla benci Lynn nanti rindu...baru je nak ngajak ko ke sana lagi...ya ampun..

Lynn Dayana said...

tak mahu.... hehe...g bandung jum!