Menu berangan 1:
Sambal tauhu tempe + chinese leek. Jgn lupa waktu tumis cili, bwg mrh, bwg pth n halia...letakkn sedikit belacan. Yum,yum...Masukkan chinese leek, tauhu n tempe. Udang..klu ada udang putih..lagi sedap.
Menu berangan 2:
Asam pedas kepala ikan merah.. Huhu. Kisar cili kering halia kunyit bwg merah n bwg putih. Tumis...masukkn kpla ikan, tmbh air asam, masukkn kesum dan bunga kantan. Perghh...sedapnya mata ikan, pipi ikan. Mkn dgn nasi pns...percikkan sikit kicap. Indah...
Menu berangan 3:
Pajeri nenas. Bwg merah, bwg pth, halia dan udg kering tumbuk. Tumis..letak serbuk kari. Masukkan cengkih, kayu manis, pekak n pelaga. Masukkn daun kari..masukkan nenas dan lada hijau atau lada merah yg dibelah empat. Letak sedikit santan, biar smpi pekat. Nasi pns, pajeri nenas...
Menu berangan 4:
Betik muda masak lmk.
Bwg mrh n pth, ikan bilis tumbuk. Masukkn santan. Masukkan betik dan daun selasih. Wah...klu mkn dgn ikan kering dan sambal belacan...sayonara org sekeliling.
Apa ke hal sy berangan menu2 ni? Hahaha...mulalh berangan nk balik kmpung...tapi keadaan x mengizinkan. So...berangan sajalah. Lauk 1 & 2 tu blh msk sndiri.. Yg 3 & 4 tu mcm kesedapan yg luar biasa klu emak yg memasaknya. :)
2 comments:
saya baca pon dah rasa terliur ni.. nak kena cari mkn dulu la:)
haa ~
saya pun dah berangan sekali..
huuu~
Post a Comment