Thursday, July 9, 2009






Mendaki Gunung Kinabalu mengajar saya beberapa perkara. Mengajar saya tentang hidup, kehidupan dan hidup-hidupan yang ada di dalam dunia ini.

1.6km.
Dari kaki gunung ke Laban Rata Cuma 6km. Orang kata 1km, sama dengan 1 jam! Aik! Awat lembab sangat! Ya Allah! Rupa-rupanya perjalanan 6km itu penuh dengan tangga dan batu bata. Ianya bukan lebuhraya. Dan jalan yang ada adalah bergerak ke hadapan. Each step that you take, even if it’s a small step…believe me, it will bring you closer to your destination.
Macam jadi terapi untuk melupakan masa lalu yang entah kenapa… I hold on very tight. During my journey to Laban Rata, I’d learn that… to go forward… I need to move on!

2. Sejuk.
Masa sebelum ke sana, kami berkira-kira…. Sejuk? Setakat mana? Tak kot! Ops! Memang sejuk rupanya! Sabah tidak akan dipanggil Negeri Di Bawah Bayu kalau tidak kerana kabus dan juga awan yang memesrai kami sepanjang perjalanan mendaki. Di puncak, suhu mencecah -3 celcius! 3 helai seluar, 3 helai baju…tidak membantu saat hujan membasahi bumi.
Saya berjalan di dalam kabus. Saya berjalan di dalam hujan. Dengan dada yang terasa sesak…saya merasakan mahu menghentak kaki dan menjerit, “ I want to go home!”
Haha… hakikatnya, ramai teman-teman yang bertanya sesama sendiri, “ What am I doing here?” Hehe… kami bukanlah tidak lasak tetapi persamaan cuti = keselesaan lebih rapat di minda.

3. Mesra.
Oleh kerana semua orang merasakan penderitaannya maka tanpa mengira bangsa, agama, warganegara atau usia…kemesraan itu wujud. Yang mahu turun akan memberikan kata semangat supaya mereka yang baru mahu naik tidak merasa keseksaannya! Yang mahu naik akan menyapa mesra sambil menjeling2 melihat mereka yang turun dengan kaki yang sakit dan wajah yang sedikit berkerut!
Semangat bantu membantu juga sangat tinggi. Bila kita sudah tergelincir dengan sukarelanya kita akan memberitahu yang lainnya, “It’s slippery!”

4. Makanan
Dari Laban Rata kami dibekalkan dengan lunch box yang berisi 2 biji telur, 2 keping sandwich, seketul ayam goreng, sebiji epal, sebotol air mineral dan sekotak air soya.
Dan percayalah…walaupun ketika anda berpeluang menikmati hidangan itu, ayam yang panas sudah jadi sejuk keras, mhmmm…yummy! Lazat sungguh! Haha.
Dan sambil berjalan, fikiran yang nakal mula menyebut, “I’m thinking of tea tarik! I want pizza!” Haha. Kalau kat bawah tu tak teringin!

5. Porter
Saya kagum dengan mereka. Membawa barang berat seolah menjinjing kapas. Berat namun untuk hidup mereka mencari rezeki dengan menjadi mountain taxi! Sekilogram = RM8.50. Beg saya seorang yang dibawa ke atas sudah mencecah 5kg. Bayangkan kami datang seramai 54 orang! Kami di Bantu dengan 9 porter.
Jika pengsan bagaimana? Hehe..jangan risau, porter boleh mengangkat anda. 1km= RM200. Tapi percayalah melihat mereka berlari sambil mendukung… ya Allah…tak sanggup saya!

4 comments:

Nina Suria said...

salam 18Rejab lynn
wah seronoknya dpt menawan gunung Kinabalu, kita yg dekat ni pun tak pernah sampai2 :((

sripekan said...

Salam lynn,
anis Ayuni buat cerita u ke dalam SAC...maira tawan gunung kinabalu...

Lynn Dayana said...

Salam nina suria, lama tak dengar cerita. Sihat?
Hehe...tak sampai puncak. Hanya di Laban Rata. Tapi bersyukur dgn peluang yang Allah berikan.

Lynn Dayana said...

Salam Sripekan,
Kak Anis dapat inspirasi dr saya? haha...ketawa pecah perut kak anis klu mendengar!