Monday, January 9, 2012

Saya Orang Kampung : Pucuk Paku Perak



Ini pucuk paku perak. Saya suka ke pasar dan melihat pucuknya yang muda dan menghijau, gulp...telan air liur. Saya suka memasak lemak cili api pucuk paku perak dengan ayam atau daging salai. Buat pedas-pedas. Pergh... memang sedap. Lagi satu kalau guna burung puyuh salai. Memang yummy.

Nak memasaknya bukan susah. Sama macam memasak lauk lemak cili api yang lain. Bawang merah, bawang putih, halia, kunyit, serai, cili.... kisar. Tumis dan masukkan daging salai/ayam/burung puyuh. Bila sudah empuk,masukkan santan. Sudah mendidih, barulah masukkan pucuk paku perak.

Makan panas-panas dengan nasi. Percik sedikit kicap... hehe. Nyaman. Sah, tekak orang kampungkan?

0 comments: