Sunday, April 15, 2012

Saya takut...

Salam,

Ini adalah kronologi saya dalam usaha membuat transplan :

1.5 Disember 2009 : saya di diagnos renal failure. Kedua buah pinggang kini hanya boleh berfungsi sebanyak 20% saja. Lima hari di hospital. Buat fistular operation. Sebulan lebih mc. Kembali bekerja pada Februari 2010.

2. Anak saudara setuju nak beri buah pinggang. Mulakan work up process di Hsptal Putra, Batu Pahat. Siap early work up (ujian darah sama, buah pinggang dia sihat dan dia tiada penyakit) kami diusul ke HUKM. Sayang, HUKM x buat pembedahan transplan antara ibu saudara dan anak saudara.

3. Teruskan dengan dialisis 2 kali seminggu.

4. April 2011, kakak pula mahu jadi donor. Sekali lagi buat work up di Putra dan kali ini ke HUKM lagi.

5. 18 April, meeting woth dietician HUKM, mulakan ambil sample urin, xray...

6. 19 May, kakak perlu buat stress test. saya buat ultra sound test.

7. 1 June, selain darah yang diambil bertiub2....jumpa pakar sakit jiwa.

8. 13 june, ambil darah untuk tissue typing.

9. 7 july, buat femur ultrasound pula. ini untuk urat atau saluran darah sama ada elok dan boleh digunakan.

10. 27 july, ambil darah lagi... Hantar untuk white cell test di Singapura. Nak tengok white cell matching tak.

11. 28 july, ke workshp tentang transplant.

12. 7 september, kakak saya ada dtpa scan.

13. 14 september. ivu test utk kakak saya.

14. 19 sept, kakak saya admit d hukm untuk angio test (sebenarnya separuh dari test2 ni saya pun tak tahu untuk apa...so many test)

15. 28 sept, buat another test. Masukkan air dalam pundi kencing. Nak tengok ada problem ke x.... sakit!

16. Dec, hemoglobin saya rendah... sangat rendah.... mulalah masuk venofer masa dialisis.

17. 7 Dec, jumpa datin.... doktor yg head of nephro n transplant unit. Scary.

18. 13 Januari, sekali lagi dtpa test untuk kakak. Yg aritu keputusan tak elok.

19. 15 januari, kakak buat mcug test.

20. 6 feb, jumpa doktor transplant lagi...

21. 15 feb, gynae pula sbb period yg heavy dan hb yg rendah...

22. 27 feb, ambil darah lagi n jumpa doktor

23. march..mercera injection.

selain dari ambil darah, saya juga ambil HOPV injection, Hepatitis B injection.. Naik lali tapi rasa sakit diinjek tetap sakit. Start Disember 2011 juga saya mula dialisis 3 kali seminggu. Hidup menjadi semakin terkongkong. Dengan kerja, dengan dialisis di KPJ selangor, appointment dengan HUKM...lalok saya jadinya.

Last appointment dengan doktor hari itu, saya diberi tarikh 24 April masuk hospital, 2 may transplant. Tapi hemoglobin darah saya rendah.. Entahlah. Kadang2 dalam berharap, jadi putus asa juga.

Esok 16 April, ada appointment dengan doktor. Saya tak tahu apa yang akan berlaku. Jika hb masih rendah...mhmm.... saya pun tak tahu nak kata apa. Kalau ikut rancangan asal, 17 April saya dah mula dialisis di HUKM. Saya takut... dengan berita yang akan diterima esok.

12.

5 comments:

Amie said...

Assalamualaikum Lynn,
salam kenal dari Amie, follow sini ye

Rapunzeel Cikilolo said...

be strong kak lynn

tuty latifah said...

Assalam...

semoga segala2nya selamat..amin :)

Srikandi Utara said...

sabaq kak, semoga terus tabah.. hidup ini adalah satu perjuangan... semoga akak sentiasa dilindungi Allah...

NamaSayaDiana said...

Kuatkan semangat ok Kak Lynn. Diana tau akak boleh buat. Semoga semuanya berjalan lancar dan seperti dirancang. Amin...